Inzicht in epistemisch vertrouwen voor de juiste begeleiding

Om mensen de juiste hulp te kunnen bieden, is het belangrijk om te weten waar bepaald gedrag of problemen vandaan komen. Bij mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking is dat soms lastig in kaart te brengen. En vooral rondom de ontwikkeling van gehechtheid, en belangrijke componenten daarvan, is bij deze doelgroep nog veel onbekend. Affect-us werkt daarom aan een vragenlijst over ‘epistemisch vertrouwen’, speciaal voor deze doelgroep.

Het onderzoek

Het doel van het onderzoek is meer zicht te krijgen of we epistemisch vertrouwen met een vragenlijst betrouwbaar kunnen meten bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking. Epistemisch vertrouwen is het vermogen om van anderen te durven leren. Daarbij schat iemand de informatie van anderen in als betrouwbaar en relevant, maar is ook waakzaam als die informatie mogelijk niet betrouwbaar en relevant is. Omdat hier nog weinig over bekend is bij de doelgroep, onderzoeken we of epistemisch vertrouwen door middel van de Questionnaire Epistemic Trust betrouwbaar kan worden gemeten. Dit zal resulteren in het vrij beschikbaar komen van de vragenlijst voor het gebruik in de praktijk. Ook zullen we een handleiding ontwikkelen voor professionals die de vragenlijst in de praktijk gaan gebruiken.

In de wetenschappelijke publicatie “The development and psychometric evaluation of the Questionnaire Epistemic Trust (QET): A self-report assessment of epistemic trust.” kunt u meer lezen over de ontwikkeling van de vragenlijst en het onderzoek.

Samenwerkende partijen binnen dit onderzoek

Hoofdonderzoekers in dit onderzoeksproject zijn Suzanne Derks (links) en Veerle Andries (rechts).

Dit onderzoek is een samenwerking van de Vrije Universiteit Amsterdam, Accare, Altrecht, Bartimeus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting en Ons Tweede Thuis.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.