Bioresponse systeem

Het kan voor ouders en begeleiders van mensen met een visuele- en (zeer) ernstige verstandelijke beperking moeilijk zijn om het non-verbale gedrag van hun kind/cliënt te lezen en te begrijpen. Door beperkte symbolische communicatie en het gebrek aan oogcontact hebben ouders/begeleiders en hun kind/cliënt moeite om vast te stellen of ze elkaars aandacht hebben.

Ondanks dat het kind/de cliënt moeite kan hebben met het uiten van zijn emoties, wordt zijn/haar zenuwstelsel wel geactiveerd. Het bioresponse systeem gebruikt moderne technologie om deze activatie van het zenuwstelsel te meten. Door deze activatie zichtbaar te maken, biedt het bioresponse systeem extra informatie aan ouders/begeleiders over hoeveel spanning het kind/de cliënt ervaart. Deze extra informatie kan bijdragen aan het beter herkennen en begrijpen van signalen bij het kind/de cliënt.

Het bioresponse systeem bestaat uit de Slimme sok en de Flower app.

Slimme sok

De Slimme sok meet huidgeleiding. Dat wil zeggen dat de sok meet hoeveel vocht (zweet) er aanwezig is op de huid. Als je emotioneel bent, ontstaat een reactie in je lichaam en die reactie is meetbaar in het huidgeleiding signaal. We kennen allemaal wel het gevoel van klamme handen als we nerveus zijn, maar ook kleine veranderingen, zoals het horen van je eigen naam, zorgt voor een meetbaar verschil in huidgeleiding. De Slimme sok lijkt op een normale sok, maar heeft twee stoffen elektrodes die verwerkt zijn in de sok. Deze stoffen elektrodes voelen aan als gewoon textiel en zijn daarom bijna niet voelbaar als je de sok draagt en de sok kan daardoor gewoon gewassen worden in de wasmachine. Het voordeel van de Slimme sok is dat het voor elke maat te maken is, dus zowel voor kinderen als voor volwassenen gebruikt kan worden.

Flower app

De Flower app laat de gemeten huidgeleiding en dus de gemeten emotie zien. Als de emoties sterker worden, bijvoorbeeld iemand raakt meer gestrest, dan neemt de huidgeleiding toe en wordt de bloem groter. Als de stress afneemt, wordt de bloem weer kleiner. Maar huidgeleiding zegt niet alleen iets over hoe sterk de emoties zijn, maar ook hoe sterk we reageren op prikkels uit onze omgeving. Bijvoorbeeld, als je muziek hoort op de achtergrond. De bloem laat deze reactie op prikkels zien door extra bloemblaadjes te tekenen. Hoe sterker de reactie op prikkels is, hoe beter deze extra bloemblaadjes zichtbaar zijn. Veranderingen in de bloem kunnen zowel komen door iets leuk vinden als iets vervelend vinden. De sensor kan in dagelijkse situaties nog niet betrouwbaar herkennen of de veranderingen in huidgeleiding door positieve emoties of door negatieve emoties komen. Maar de Flower app kan wel ouders/begeleiders bewust maken van veranderingen in emotie en is een uitnodiging aan ouders/begeleiders om nog beter naar hun kind/cliënt te kijken.

Meer informatie

U kunt meer lezen over het Bioresponse systeem in het proefschrift van Kyra Frederiks: “Bioresponse System: Supporting professional caregivers of clients with visual and severe/profound intellectual disabilities.”

Ook op deze website vindt u meer informatie over het Bioresponse systeem.