Signaleren van pijn

Zo vaak wordt de vraag gesteld: ‘Heeft onze bewoner of cliënt met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) pijn? Want hij of zij kan het ons niet vertellen. Hiervoor is de EMB pijn app ontwikkeld. De app wordt samen met “de slimme sok” gebruikt. De slimme sok meet hoe vochtig de huid op de voetzool is. Bij pijn, maar ook bij stress en spanning, wordt er meer gezweet. Deze informatie geeft de slimme sok via bluetooth door aan de EMB pijn app. De app geeft vervolgens een waarschuwing af: de persoon heeft mogelijk pijn. Deze app kan de ouders/verzorgers en begeleiders helpen om signalen van pijn bij hun zoon/dochter of cliënt waar te nemen.

Het onderzoek

Het onderzoek is in 2019 gestart en bevindt zich nu in de afrondende fase. Doel van het onderzoek is om te bepalen of pijn eerder gesignaleerd kan worden en behandeling effectiever is, wanneer er gebruik gemaakt kan worden van fysiologische maten om pijn te meten, dan wanneer alleen gebruik gemaakt wordt van een pijnobservatieschaal.

Eerst is onderzocht wat er op de huid gebeurt bij pijn. Dat hebben we getest bij een groep gezonde mensen zonder verstandelijke beperking. Deze tests zijn in 2020 en 2021 uitgevoerd. Aan de deelnemers is gevraagd om aan te geven wanneer zij pijn ervaren. Met de uitkomst van dit testonderzoek is de app ‘getraind’. Aan de app is ‘geleerd’ wanneer de huidgeleiding aangeeft dat er pijn is. Dat is gedaan door te kijken naar de mate van huidgeleiding op het moment dat de gezonde deelnemers zeggen dat ze pijn hebben.

Vervolgens is onderzocht hoe die pijnwaarschuwing eruit zou moeten zien in de app. Tijdens dit onderzoek hebben meer dan 100 professionele verzorgers en twintig ouders drie ontwerpen beoordeeld. De kleuren van het ontwerp zijn hetzelfde als in een stoplicht. Bij groen is er geen pijn. Bij oranje neemt de spanning toe, dus is er mogelijk beginnende pijn. Rood betekent pijn, nu stoppen, pijn proberen te verminderen!

Vanaf oktober 2021 zijn we de getrainde app gaan testen op een nieuwe groep gezonde mensen zonder beperking. Dit gebeurde tijdens een fysiotherapiebehandeling. Omdat deze behandeling noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor revalidatie, hoefde er geen pijn aan de deelnemers gegeven te worden. Zo zijn opnieuw pijnmomenten gemeten met de slimme sok en is onderzocht of de EMB pijn app bij pijnmomenten ook echt een waarschuwing afgeeft.

Als laatste is de werking van de EMB pijn app onderzocht bij volwassen cliënten met EMB. Het gaat om cliënten die bij fysiotherapie bewegingen of oefeningen moeten doen, waarvan al bekend is dat dit voor hen pijnlijk is. Door deze oefeningen met de slimme sok aan te doen, kan worden getest of de EMB Pijn App op het juiste moment een waarschuwing geeft over pijn.

Samenwerkende partijen binnen dit onderzoek



Hoofdonderzoeker van dit onderzoeksproject is Helen Korving, postdoc onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam.

Tijdens dit onderzoek is samengewerkt met Cordaan, Ons Tweede Thuis, Bartiméus, Technische Universiteit Eindhoven, Vrije Universiteit Amsterdam.