Mindfulnesstraining

Mindfulness training is ontwikkeld om te leren omgaan met stress. Mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking hebben vaak minder mogelijkheden om spanning of stress te hanteren. Wanneer ze na een training in staat zijn om mindfulness oefeningen te doen, beschikken zij over de mogelijkheid om zelf hun stress en spanning te verlagen. Er is een aangepaste mindfulness training ontwikkeld voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking en een training voor de begeleiders om hen heen zodat zij de cliënt kunnen ondersteunen.

Het onderzoek

Voor dit lopend onderzoek doen cliënten mee van Bartiméus en Ons Tweede Thuis met een licht- tot matige verstandelijke beperking waarvan sommigen ook een visuele beperking hebben. Deze cliënten hebben last van piekeren of stress. Zij krijgen 10 weken lang een individuele aangepaste op mindfulness gebaseerde training. Van het team om hen heen doen minstens 4 begeleiders mee die een eigen aangepaste op mindfulness gebaseerde teamtraining krijgen. Zij komen, in dezelfde periode als de cliënt de training volgt, vijf keer in teamverband bijeen.

Er wordt onderzocht wat het effect is van de training op het gevoel van welbevinden van de cliënt  Ook wordt bekeken wat de invloed van de training is op de self-efficacy en de werkstress van begeleiders.

Meer weten?
Over dit onderzoek is een artikel gepubliceerd: “Pilotstudie naar de effecten van mindfulness voor mensen met een visuele en matige verstandelijke beperking.” en er is een interview/podcast: “Mindfulness in de zorg.”

Voor dit onderzoek zijn vanuit Affect-us verantwoordelijk:
Prof. Dr. P.S. Sterkenburg, bijzonder hoogleraar
H. Hokke, psychomotorisch therapeut