Achteruitgang in functioneren, en nu?
Een onderzoek naar de impact van het ouder worden op het functioneren van mensen met een visuele en verstandelijke beperking.
Zorg voor de oudere client met een visuele en verstandelijke beperking
Door ontwikkelingen in de maatschappij en zorg zien we dat mensen steeds ouder worden. Dit geldt ook voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. We zien bij deze doelgroep dat het proces van ouder worden vaak al eerder begint dan bij mensen zonder beperking. Een proces wat samen kan gaan met achteruitgang in bijvoorbeeld het geheugen, bewegen, zicht en gehoor. Door deze achteruitgang kunnen behoeften veranderen.
Op dit moment is de zorg voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking vooral gericht op het stimuleren van zelfredzaamheid en het vergroten van participatie. De vraag is alleen of de ouder wordende cliënt niet iets anders nodig heeft. Het is denkbaar dat andere waarden belangrijke worden en dat zorgverleners een andere afstemming ontwikkelen in relatie met hun ouder wordende cliënten. Hier is alleen nog weinig over bekend.
Het onderzoek
Om te weten hoe ouder worden is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking en wat zij hierin nodig hebben, doen wij hier onderzoek naar. Hierbij brengen we ook in kaart wat de ervaringen en behoeften van professionals, ouders en andere naasten zijn. Aan het eind van het onderzoeksproject willen wij advies geven en kennis delen over wat er nodig is in de zorg voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking die ouder worden.
Gezocht: deelnemers voor dit onderzoek!
Wij zijn op dit moment nog hard op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek. Kan jij ons hierbij helpen?
Wij zijn op zoek naar volwassenen (18+) met een visuele en licht tot matig verstandelijke beperking waarbij er sprake is van beginnende achteruitgang in functioneren vanwege het ouder worden. Daarbij zijn wij op zoek naar één begeleider en één naaste van elke volwassene.
Bij dit onderzoek komen we elke twee weken bij de deelnemer op bezoek. We filmen dan een activiteit die de deelnemer graag doet en we hebben een kort gesprekje over hoe het gaat. De eerste deelnemers ervaren deze bezoeken als prettig en zijn nu al een fijn bijpraat-moment geworden. Ook kunnen begeleiders en familieleden/naasten één keer in de vier weken vertellen welke veranderingen zij ervaren bij de deelnemer en hoe dat voor hen is.
Stuur een mail naar a.v.m.kok@vu.nl als je deelnemers weet of meer informatie wilt over de deelname aan dit onderzoek.
Samenwerkende partijen binnen dit onderzoek
In dit onderzoek wordt samengewerkt met: Vrije Universiteit Amsterdam, Protestantse Theologische Universiteit, Bartiméus, Visio en Ons Tweede Thuis.
Hoofdonderzoeker van dit onderzoeksproject is Astrid Kok.
Het onderzoeksproject wordt gefinancieerd door ZonMw.