Veel personen met een verstandelijke en/of visuele beperking hebben te maken met psychische/psychiatrische problemen. Zo komen depressie- en angstsymptomen vaak voor bij slechtziende volwassenen met of zonder een verstandelijke beperking. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) het mentaliseren bevordert en ook psychische problematiek en stress vermindert (Bateman & Fonagy, 2012). Mentaliseren is het vermogen om jezelf en anderen te begrijpen in termen van mentale toestanden, zoals gevoelens, gedachten en verlangens.

Het doel van dit onderzoek is om zowel een MBT-protocol te ontwikkelen voor personen met een visuele en/of verstandelijke beperking (MBT-VI en MBT-VB) als een richtlijn Mentaliserende Bevorderende Begeleiding (MBB) voor begeleiders en andere betrokkenen. Zo krijgen personen met een verstandelijke en/of visuele beperking en psychologische/psychiatrische problematiek een op hen afgestemde interventie aangeboden waarbij het protocol door alle Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) therapeuten in Nederland kan worden gebruikt.

De nieuwe MBT-VB (VB: verstandelijke beperking) en MBT-VI (VI: visual impairment / visuele beperking) interventie is gericht op het verbeteren van het vermogen van deze personen om te mentaliseren, op het verminderen van psychische problematiek, stress, eenzaamheid, problematisch gedrag en op het verhogen van de kwaliteit van leven en sociale relaties. De Mentaliseren Bevorderende Begeleiding voor hun verwanten en begeleiders (MBB) richtlijn en het MBB cursusdraaiboek hebben als doel om het gevoel van competentie van begeleiders te verbeteren en de kwaliteit van begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking en/of visuele beperking te vergroten.

Er is ook een artikel geschreven over dit onderzoek:
Needed adaptations in psychological treatments for people with vision impairment: Delphi study, including clients, relatives, and professionals. Front Psychol. Jan,14:1-9. Braakman, J.H. & Sterkenburg, P.S. (2023).

Een Nederlandse samenvatting van dit artikel.

Hoofdonderzoeker van dit onderzoeksproject is Jessica Braakman, promovendus bij Affect-us.

Binnen dit onderzoek wordt samengewerkt met Christelijke Hogeschool Ede, Vrije Universiteit Amsterdam, Bartiméus, Ons Tweede Thuis.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.