Robot Bart stopt stress
Is een sociale robot geschikt voor het doen van ontspanningsoefeningen met mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking?
Het onderzoek
Het onderzoek is gehouden onder personen met een (visuele en) matig tot licht verstandelijke beperking in de leeftijdscategorie van 18 tot 65 en met verschillende etnische achtergronden. De deelnemers hadden twee afspraken. Elke afspraak bevatte drie verschillende, maar vergelijkbare, ontspanningsoefeningen die verweven waren in één gespreksscenario, dat geleid werd door de robot.
De oefeningen zijn geselecteerd volgens de huidige therapeutische mindfulnesspraktijk binnen Bartiméus en Ons Tweede Thuis. Binnen elke sessie zijn de ontspanningsoefeningen afwisselend begeleid door de robot, een therapeut of een spraakopname.
Vooraf is samen met de deelnemer een vragenlijst ingevuld (demographics anxiety checklist) en tussendoor heeft de deelnemer het spanningsniveau aangegeven (Self Assessment Manikin; Happiness en Arousal schalen). Tijdens de afspraak droegen de deelnemers een Empatica E4 Bracelet om de effectiviteit van de verschillende condities te kunnen vergelijken. Aan het eind is middels een sociale validiteitsvragenlijst met de deelnemer geëvalueerd. Daarnaast zijn video-opnamen gemaakt om de kwaliteit van de interactie te beoordelen middels een onafhankelijke observator.
Resultaten van het onderzoek
- Het onderzoek heeft inzicht gegeven in de wijze waarop een robot, zoals Robot Bart, met mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking kan communiceren. Het heeft informatie opgeleverd over wat mensen wel en niet prettig vinden. Onder andere dat mensen een robotstem en een ‘meer natuurlijke menselijke robotstem’ beiden prettig vinden.
- Het onderzoek heeft aangetoond dat ontspanningsoefeningen met de doelgroep ook door robots gedaan kunnen worden.
- Het gebruik van de armband (Empatica E4 Bracelet) en de slimme sok voor het meten van stress blijkt effectief. Beide instrumenten kunnen hiervoor worden ingezet
- De verwachting is dat ontspanningsoefeningen gegeven door een robot ervoor kunnen zorgen dat mensen minder stress ervaren. Tevens is de verwachting dat dit onderzoek de volgende stap is in het gebruik van robots voor het leren van nieuwe dingen aan mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking.
- Het onderzoek heeft inzicht en kennis opgeleverd voor het gebruik van de robot bij andere doelgroepen zoals kinderen en ouderen.
Er is een wetenschappelijke publicatie over dit onderzoek: “Selecting optimal wearables for measuring physiological arousal in robot-delivered mindfulness-based exercises”
Gratis software van robot Bart
De software met het programma (ontspanningsoefeningen) van Robot Bart kan gratis gedownload worden.
Samenwerkende partijen binnen dit onderzoek
De hoofdonderzoekers van dit onderzoeksproject zijn:
Prof. Dr. P.S. Sterkenburg, Bijzonder Hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam/Affect-us
Dr. E. Baracova, Technische Universiteit Eindhoven
Binnen dit onderzoek is samengewerkt met OnsTweedeThuis, Visio, Odion, Bartiméus en de Technische Universiteit Eindhoven.
Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw.