In de langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking hebben familie en naasten een steeds grotere rol in de dagelijkse zorg en ondersteuning gekregen. Zorg en ondersteuning bieden aan hulpvragers wordt meer en meer gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van informele en formele zorgverleners. Dit is een goede ontwikkeling, toch is deze samenwerking niet altijd vanzelfsprekend. Soms zijn er situaties waarin naasten en zorgprofessionals zich ongemakkelijk voelen in hun onderlinge relaties. Dit kan gevolgen hebben voor het welbevinden van de zorgvrager.   

Doel van het onderzoek is om in een gezamenlijk ontwikkelings- en leerproces met álle belanghebbenden in de samenwerking (vaak aangeduid als ‘de Driehoek’) een nieuwe en vooral duurzame manier van samenwerken tot stand te brengen.  

Het onderzoek is gestart met een Delphi studie waarbij 50 interviews zijn afgenomen met mensen met een beperking, verwanten en professionals. Via deze interviews zijn belemmerende en bevorderende factoren in de samenwerking in kaart gebracht net zoals de meest belangrijke thema’s in de samenwerking.

Hierna zijn vier leerwerkplaatsen opgericht bij zorginstellingen voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking. Binnen deze werkplaatsen zijn bewoners, hun naasten en professionele hulpverleners samen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van werkvormen die de onderlinge samenwerking versterken of verbeteren. Om de werkplaatsen het karakter van een leerwerkplaats (een vorm van hybride onderwijs) te geven zijn op de locaties werkzame stagiaires op mbo-niveau, hun begeleidende docenten en studenten orthopedagogiek aan de werkplaatsen verbonden. De opbrengsten van het onderzoek zullen niet alleen benut kunnen worden door de deelnemende zorginstellingen, maar ook een plaats krijgen in diverse (beroeps)opleidingen.

Hoofdonderzoeker van dit onderzoeksproject is Mirjam Wouda, gedragsdeskundige en promovendus bij Ons Tweede Thuis.

Binnen dit onderzoek wordt samengewerkt met Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsta, Bartiméus, Cliëntenbelang Amsterdam, Esdege-Reigersdaal, Markant en Ons Tweede Thuis.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.